2013年10月19日 星期六

【深夜食堂系列第32話】- 日式芝麻波菜

一直都好鍾意【深夜食堂】這套劇.。由漫畫將它拍成劇,,一直都有追。 我喜愛嘅原因真係好簡單,它帶給我的感動是如此細緻.。

我相信每個人喜愛的食物清單中,一定總有一兩樣,是別人可能看不上眼或會嫌棄,但自己永遠都百吃不膩的。如果真要說出為什麼喜歡,答案通常不會只是出於食物本身的味道。喜歡的原因通常混雜著記憶與情緒。


從不起眼的食物,因為混入了記憶與情感,所以入口的那剎那間,不只是生理上的滿足,也多了心理的慰藉。然而食物與人那一層神秘的連結,永遠只有當事人能夠體會。這是一種難以分享、也無法複製的體驗。

我知道有個【深夜食堂煮婦同樂會】,我好佩服她們對深夜食堂的堅持, 她們會將每集的菜式,煮出來。雖然我不至於好像她們那麼堅持, 我只是心血來潮想煮就煮的人。為她們鼓掌吧!

今次我突然想煮【深夜食堂系列第32話】- 日式芝麻波菜,但是作了少少改良。


【深夜食堂系列第32話】- 日式芝麻波菜


材料:


波菜 半斤


調味料:


芝麻醬 1湯匙
芝麻 1湯匙
日本醬油 1湯匙
糖 1茶匙
麻油 1茶匙


做法:


1. 波菜切去根部連桱的1/4, 把剩下的3/4 切成3段,洗淨。
2. 燒熱鑊,隔水蒸6分鐘,之後將波菜多餘水份擠出來。
3. 芝麻搗碎,加入所有調味料拌勻。
4. 將芝麻調味料, 淋上波菜, 即成。(放入雪櫃做冷盤亦可)


這裡LIKE吓我的Facebook Page支持呀~

17 則留言:

**謝謝到訪及留言** cici會盡快閱讀及回覆大家嘅留言 :) 如果想以電郵收到留言回覆, 請按留言方框下的{通知我}.

  1. 這個涼伴好惹味呀 !! 食完胃口大開 ^^

    回覆刪除
    回覆
    1. Katie, 其實夏天食仲正! 而家秋天食都不錯!

      刪除
  2. 【深夜食堂煮婦同樂會】沉靜了不少了:)
    芝麻醬 look super nice tho :)

    回覆刪除
    回覆
    1. KARRIE, 【深夜食堂煮婦同樂會】係沉靜咗好多, 佢哋轉咗LC呀!!
      BTW, 個芝麻醬加咗日本醬油真係香好多;)

      刪除
    2. 是的,但一時我去了個會真係不太慣

      刪除
  3. 深夜食堂介紹嘅菜式都易煮,尼個冷盤熱食都咁正。

    回覆刪除
    回覆
    1. 早早, 所有菜式真係好簡單呀, 有幾多仲係MY FAVIROTE~~~

      刪除
  4. 以前在YBLOOG很多卜友都有參與這個 cooking 系列。

    回覆刪除
    回覆
    1. Sam Wei, 我都係加入了【深夜食堂煮婦同樂會】後才重新打博的:)

      刪除
  5. 真係好多人玩個【深夜食堂煮婦同樂會】~!哈~努力喔~!

    回覆刪除
    回覆
    1. 黃c9, 我只係間中玩吓,哈哈! 我會努力啦!

      刪除
  6. CiCi 早上好!你終於解開左小高的疑問,什麼是深夜食堂?hee...
    加上好少入去其他Bloggers的blog,所以對【深夜食堂煮婦同樂會】唔太認識,不過我估都係集合一班志同道合的朋友在一起烹調各式美食,right?

    回覆刪除
    回覆
    1. 小高,係呀,係一班志同道合嘅朋友一齊烹調深夜食堂入面啲美食。

      刪除