2014年1月23日 星期四

2014年新學習-烘焙

2014年已經過咗半個月,之前講過今年會學習新東西,就係烘焙。講真,我一直都想係煮食方面瞬熟,先向烘焙方面學習。

之前同朋友傾過,某些嘅答案係"不歸路"。因為烘焙所花的時間同金錢比普通煮食多,但作為近年喜愛煮食嘅我,行街市,烘焙店多過行鋪頭買衫,興奮程度好比少女瘋狂shopping咁,真係非筆墨所能形容。


因為害怕自己三分鐘熱度,所以之前係淘寶淘咗部份烘焙用品,最主要淘個打蛋器,到真正喜愛再擁有pro啲打蛋器都唔遲。那天花少許時間去ICHI-CAKE,在那裡見到各樣用品都想買,但咪住,控制自己先。買一些必須嘅用品先,慢慢來! 繼LC之後,可能又多樣嘢中毒囉!






10 則留言:

**謝謝到訪及留言** cici會盡快閱讀及回覆大家嘅留言 :) 如果想以電郵收到留言回覆, 請按留言方框下的{通知我}.

  1. 支持你新學習哦 從前我愛名牌 買件衫無$700都$1000 自從3年前開始烘焙做菜 平好多 你第一次買要入貨要用多錢 但之後就不用再買打蛋器等材料 只買食材 好化算呢 我愛上做菜後 少買衫及名牌 發現多錢了 哈哈

    回覆刪除
    回覆
    1. Katie, 我已經完全中晒毒,今日又逛烘焙店,又敗嘢,見到各樣嘢都好開心呀!

      刪除
  2. 哈哈 ~ 我家下都係...明明過年想買d新衫新鞋,老是逛烘焙店,就算去百貨公司都係睇沙煲瓦罉多過睇其他....::kk3152 無他,一旦愛上便不能自拔!
    cici 加油, 但要慢慢來...唔好學我一下子買到成屋都係!::kk3048

    回覆刪除
    回覆
    1. 小高,街市,烘焙,廚房用品用料已經重要過衫褲鞋襪。我今日又去行烘焙店,真係又中毒! 我要慢慢向你學習, 嘻嘻!

      刪除
  3. 工欲善其事,必先利其器嘛!

    回覆刪除
    回覆
    1. Litz, 我深信這句說話,所以就大量入貨啲必需品先!

      刪除
  4. 哈哈哈~燒銀紙呀真係~~~大家都燒緊~哈哈哈~~~~

    回覆刪除
    回覆
    1. 黃師奶,依期真係燒銀紙,一齊燒。火燒旺烘焙,哈哈!

      刪除